100 Jarig bestaan Zorgcentrum St Barbara

Algemeen

Op zondag 22 mei bestaat ons zorgcentrum 100 jaar. In 1920 besloten de Zusters van Franciscanessen om de verzorging van de bejaarden in Dreumel op zich te nemen. Het gasthuis voor de bejaarden werd gebouwd en verbonden met het al bestaande klooster. In mei 1922 vond de inzegening plaats en de verhuizing van de eerste bewoners, die reeds in het klooster waren opgenomen, kon beginnen. Het werk van de Zusters kwam toen in volle gang.

Nu, 100 jaar later, zijn wij trots op dit jubileum en gaan er daarom een verbonden feest van maken. Op 18 mei openen wij met o.a. onze bewoners en kinderen uit Dreumel een paar feestelijke dagen. Tijdens deze dagen is er tevens een expositie te bezichtigen over “100 Jaar zorg in Dreumel”, mede mogelijk gemaakt door Stichting Tremele.

Toen ons zorgcentrum 75 jaar bestond is er een “feestelijke gids ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van ‘Huize St. Barbara’ uitgebracht. Hierin schrijft o.a. Pastoor P. Kurstjens (toen rector van Huize St. Barbara) en Piet van Zon (toen bestuurder). De geschiedenis van “Huize St. Barbara” wordt in dit boekje beschreven. Mariël Kolvenbach (huidige bestuurder) vult de laatste 25 jaar aan in haar woorden.

Hoe de Zusters in Dreumel verschenen

De zusters legden, vanaf de dag dat ze in Dreumel hun intrek namen tot de begin jaren vijftig, de voor hen belangrijke belevenissen vast in de ‘Kroniek der Barmhartige zusters van St. Franciscus uit Valkenburg’. Dit verslag geeft een beeld van het kloosterleven in de twintigste eeuw. Met de uitgebreide beschrijving van hun aankomst, de watersnoodramp in 1926 en de Tweede Wereldoorlog hebben ze ook bijgedragen aan het vastleggen van de geschiedenis van Dreumel. Hun verslag geeft ook een sfeertekening van het leven en werken van de kloostergemeenschap in de eerste helft van de 19de eeuw. Dit document geeft de fragmenten uit die kroniek, die een beeld geven van de geschiedenis van Dreumel. (Bron: website Stichting Tremele, Dreumel)

Fotoalbums

Menu